Hayatınızdaki bir kişiyi kaybetmek oldukça acı verici bir deneyimdir. Ancak bir kişiyi cinayet nedeniyle kaybetmenin daha yıkıcı etkileri olabilmektedir.
Yaşam hakkı insanların sahip olduğu en temel haktır. Bu hak toplumun sürekliliği için de önem arz etmektedir. Bu nedenle yaşam hakkının ihlaline neden olan kasten öldürme suçu ceza kanunlarında genellikle en ağır cezaların öngörüldüğü suç tipidir.
Kasten öldürme suçu Türk Ceza Kanunu’nun 81. maddesinde düzenlenmiştir. İlgili maddeye göre “Bir insanı kasten öldüren kişi, müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.”
Bir yakınınızın öldürülmesi halinde en yakın karakola ya da savcılıklara başvurarak durumu ihbar edebilirsiniz.
Kasten öldürme suçunun işlendiğinden şüphelenilmesi halinde (şüpheli ölümlerde) kişiye otopsi yapılarak ölüm nedeni belirlenirken bir yandan da vücudundan delil teşkil edebilecek örnekler toplanmaktadır. Maktulün naaşı daha sonra yakınlarına teslim edilerek cenaze işlemleri yapılır.
Kasten öldürme suçundan dolayı zarar görmüş iseniz davaya katılma hakkınız olacaktır.
Dava görülmeye başladığında ilgili mahkemeden üzerinde duruşma tarih ve saati yazan bir çağrı kâğıdı alacaksınız. Süreçten haberdar olmak ve haklarınızı etkin bir şekilde kullanabilmek adına değiştirdiğiniz adreslerinizi güncellemeniz de çok önemlidir.
Suç nedeniyle uğradığınız maddi ve manevi zararlarınızı hukuk mahkemelerinde açacağınız dava ile failden talep etmeniz mümkündür.
Yas süreci oldukça zorlu bir süreçtir. Bu süreçte ruh hali değişiklikleri yaşayabilirsiniz, her zamankinden daha stresli veya sinirli olabilirsiniz. Unutmayın bu süreci yalnız geçirmek zorunda değilsiniz.
Destek Hizmetleri İçin Tıklayınız.
Psikolojik Destek İçin Tıklayınız.