Hırsızlık suçu, mala karşı işlenen ve çok sık karşılaşılan suçlardandır. Size ait herhangi bir malın bulunduğu yerden çalınmasıdır.
Bu durumu fark ettiğiniz an derhal şikâyetçi olursanız faillere ulaşmak daha kolay olacaktır.
Parmak izi hırsızın tespiti için önemli bir delildir. Bu nedenle polis veya jandarma görevlileri gelene kadar olay yerindeki herhangi bir eşyaya dokunmamanız gerekir.
Hırsızlık suçu mağduru olduysanız en yakınınızdaki karakola veya savcılığa başvurabilirsiniz.
Önemli evrakınızın (çek defteri, kredi kartı nüfus cüzdanı gibi) çalınması halinde durumu derhal ilgili bankalara veya kurumlara bildirmeniz gerekmektedir.
Sigortanız varsa ve maddi zarar için talepte bulunacaksınız da süreç hakkında ilgili sigorta şirketine de bildirimde bulunmalısınız.
Basit hırsızlık suçu uzlaştırma kapsamındaki suçlardandır. Şikâyetçi olduktan soruşturma devam ederken dosyanız uzlaştırma bürosuna gönderilir. Uzlaştırma süreci başlatılır. Eğer uzlaşma sağlanamadıysa soruşturmaya devam edilir ve savcılık tarafından iddianame hazırlanması ile yargılama sürecine geçilir.
Davanız görülmeye başladığında ilgili mahkemeden üzerinde duruşma tarih ve saati yazan bir çağrı kâğıdı alacaksınız.
Süreçten haberdar olmak ve haklarınızı etkin bir şekilde kullanabilmek adına değiştirdiğiniz adreslerinizi güncellemeniz de çok önemlidir.
Hırsızlık suçu nedeniyle uğradığınız zararı failden talep edebilirsiniz. Suçun meydana gelmesinden sonra soruşturma veya kovuşturma aşamasında failin zararı gidermesi halinde alacağı cezada indirim yapılacaktır.
Hırsızlık olayı sebebiyle meydana gelen maddi ve manevi zararlarınızı hukuk mahkemesinde açacağınız bir dava ile failden talep etmeniz mümkündür.
Hırsızlık Mağduru İseniz Bilgi İçin Tıklayınız.